September 2016 - SVIORS

Thursday, September 29, 2016

Our Times

Thursday, September 29, 2016 3
Our Times
Assalamualaikum dan hi.



Untuk kali ni aku akan tulis dalam bahasa rojak dimana aku campur english and malay hahaha. Ok sebelum tu sementara aku dok rajin ni sambil dok download movie Death Race and Death Race 2, aku nak story story pasal one of the best Taiwan movie named Our Times. Aku sangat sangat rekomen kat hampa semua untuk tengok movie ni sebab movie ni sangat relax dan cool gitu, ada lawak ada bab jealous sikit and part sedih gitu. Serba sikit kira feel laa bila tengok movie ni. *just my opinion* Nak tau best ka dak bagi hampa semua, pakat-pakat la tengok.


Okay, ni antara pelakon-pelakon (main cast) untuk movie ni;

{ Vivian Sung as young Truly Lin }


{ Darren Wang as young Tai Yu }


{ Dino Lee as Fei Fan and Dewi Chien as Min Min }



Cameo / Special Appearance ;

{ Joe Chen as grown up Truly Lin }


{ Jerry Yan as grown up Tai Yu }


{ Andy Lau as himself }






Bila tengok ending movie ni kan, tetiba muncul Jerry Yan, mau tak happy aku sebab lama tak tengok dia berlakon. Last tengok dia berlakon cerita apa tak ingat dan of course my favourite all the time, Andy Lau. Aku ni peminat Vivian Sung jugak sebab bila tengok dia berlakon ni nampak innocent sangat, mungkin sebab watak yang dapat baik-baik belaka hahaha. Kat luaq aku taktau la macam mana. 





Jom baca sesama, aku nak bercerita ni ;


Permulaan movie ni di mana grown up Truly Lin ( Joe Chen ) adalah seorang pekerja pejabat biasa yang selalu diejek oleh orang bawahan dia. Bila diejek kan, mesti la rasa stress dgn kecewa tak gitu? Truly Lin tersangatlah minat kat Andy Lau ni, kira macam peminat setia la siap adak buku and lekat gambar Andy Lau kat buku tu hahaha *aku pernah buat* Kemudian dia pon dengar la lagu-lagu Andy Lau ni dan suddenly dia teingat balik moment-moment waktu persekolahan dulu. Dia ni ada crush kat Fei Fan ( Dino Lee ) iaitu student lelaki yang paling popular kat sekolah dulu.


Zaman persekolahan...

One day, young Truly Lin ( Vivian Sung ) ada terima surat berantai, memberi amaran kepada Truly ni kalau dia tak pass surat tu kat orang lain, something bad will happen to herself. Sebab takmau something bad jadi kat diri dia, she pass that chain letter to young Tai Yu (Darren Wang), seorang bos gangster terkenal sekolah, guru matematik beliau dan Min Min (Dewi Chien), iaitu gadis paling popular di sekolah. So bila Tai Yu tu dapat surat tu, dia pon bukak baca and at the same time dia dilanggar oleh sebuah van *maybe, aku tak ingat* Lepas tu Tai Yu jadi bengang la tetiba ja boleh accident. Cari punya cari, finally jumpa jugak si penghantar surat tu, iaitu Truly. Tai Yu kemudian jadikan Truly tu as his 'friend' dan memaksa dia untuk lakukan kerja seharian untuknya dengan jadikan Truly itu sebagai gadis suruhan dia sebagai tukaran yang Tai Yu ni tak akan ganggu Fei Fan lagi. Well, gangster kan, mesti nak kacau-kacau orang.


Secara kebetulan, Truly ni terdengar perbualan diantara Fei Fan dengan Min Min dan dia salah paham dan anggap depa dua tu ada secret relationship. Jadinya, Truly ni tak seronok la bila dapat tau, and dia pakat dengan Tai Yu untuk pisahkan Fei Fan dengan Min Min. Tai Yu ni sebenarnya suka kat Min Min. Rancang punya rancang, akan jadi rapatkan; gelak sana sini, melawak bagai then masing-masing 
tetiba ada perasaan di antara satu sama lain. 


Tak lama kemudian, Tai Yu dapat tau dia ada pendarahan beku kat otak dia, lebih kurang macam tu la yang disebabkan oleh kemalangan waktu yang dia baca surat berantai daripada Truly tu. Ibu bapa Tai Yu ni buat la keputusan untuk hantar anak depa ni ke luar negara untuk pembedahan kan. Tinggal laa semua benda termasuk Truly Lin tanpa khabar berita, terus hilang macam tu ja. Of course la Truly sedih. Mau aku pon sama, sedih and kecewa hahaha.


Lepas tu 18 tahun kemudian, back to cerita dimana grown up Truly Lin ( Joe Chen ) yang aku tulis awal tadi tu. Macam dulu, dia still unable to book a ticket ke konsert Andy Lau yang di adakan di Taipei. Last scene kan, tetiba grown up Tai Yu ( Jerry Yan ) muncul *omg omg omg* Tai Yu panggil nama Truly dan sembang-sembang then depa senyum-senyum and dangggggggg

A HAPPY ENDING ! Hahahaha.




Well, aku tak tulis details sangat, just gitu-gitu ja.
Nak details lagi hampa semua kena tengok la movie ni. Serious best :) 




P/s: Aku guna young dng grown up agar hampa-hampa tak pening baca.
Harap-harap paham laa apa yang aku tulis tu. Hahaha.
Okay, that's all from me and bye !

Tuesday, September 27, 2016

15 Facts about me.

Tuesday, September 27, 2016 2
15 Facts about me.

Assalamualaikum and holla.


Just finished reading Fatina Mdzfr's 15 Facts About Me hahaha.
So here's mine ^^



1 5 F A C T S A B O U T M E



1. I'm left-handed.
2. My favourite movies are Harry Potter and Twilight.
3. I love KPOP a lot since 2009.
4. I like to collect sneakers and I don't like heels.
5. I don't know how to make up and I don't like make up.
6. I was obsessed in collecting keychains.
7. I really love to sleep.
8.I love black and red.
9. I love to read and watch horror movies and books.
10. I love doing arts.
11. I like and enjoy drinking Coffee + Nescafe.
12.I enjoy watching anime and children's program like Ultraman, Power Rangers, Kamen Riders.
13. I love writing / blogging.
14. I'm a quiet person with strangers but very friendly when with family, friends.
15. I don't like History's subject haha.




Okay, that's all from me.
Sayonara ~

Sunday, September 25, 2016

Crow Zero

Sunday, September 25, 2016 1
Crow Zero
Assalamualaikum and hi.



Crows Zero /クローズZERO }


This time the movie is Crow Zero. This movie is my favorite because there are violent elements, I mean fight, wrestle. Sorry, I just love these kinds of stories, although I was a girl. Maybe some people do not like this movie because it is too 'over', with the blood +  violent delinquents


SYNOPSIS :

Newly transferred high school senior Genji Takiya (Shun Oguri) arrives at Suzuran All-Boys High School, an institution infamous for its population of violent delinquents. During the freshman orientation assembly, yakuza arrive at the school seeking vengeance on third-year Serizawa Tamao (Takayuki Yamada) for assaulting some members of their gang. The thugs mistake Genji for their target and a brawl ensues on the school field. Meanwhile, Serizawa is visiting his best friend Tatsukawa Tokio (Kenta Kiritani), who has just been discharged from a hospital. Upon returning to the school, Serizawa witnesses Genji defeat the last of the yakuza.

That night, Genji goes a nightclub he frequents and meets R&B singer Aizawa Ruka (Meisa Kuroki). He then goes to see his father, yakuza boss Takiya Hideo (Goro Kishitani), to whom he proclaims his ambition to conquer Suzuran, a feat which Hideo himself had attempted in his youth, but failed. Genji makes Hideo promise to acknowledge him as his successor should he succeed. The next day, Genji challenges Serizawa to a fight, but is halted by Tokio. He tells Genji that if he really wants to make an impression he should begin by defeating Rindaman, a legendary fighter at the school. After Rindaman refuses his challenge, Genji encounters Katagiri Ken (Kyosuke Yabe), one of the yakuza who'd come to the school the previous day. He attacks Genji in retaliation for getting his gang arrested, but is taken down with a single punch. Humbled, Ken goes with Genji to the club where they discuss the latter's plans for Suzuran.

Following advice from Ken, Genji begins building his army, called "Genji Perfect Seiha" (a.k.a. "GPS"). Anticipating the brewing conflict, Serizawa also begins recruiting factions for his own cause. Genji succeeds in rallying several strong members, including Tamura Chūta, Makise Takashi, and Izaki Shun. Serizawa is alarmed by Genji's rapid rise to power, but chooses not to take action. One of Serizawa's lieutenants, Tokaji Yūji, is not so ambivalent and begins covertly attacking members of the GPS, severely beating Chūta and putting Izaki in the hospital. The provocations cause tensions between the two armies to rise drastically, but Genji is prevented from acting by Makise. One night, Tokio and Serizawa visit the nightclub and encounter Genji. As Tokio runs interference between the opposing leaders, he suffers a seizure and is rushed to a hospital, where he learns that he has a cerebral aneurysm which requires surgery. Despite initial hesitation about the procedure's 30% success rate, Tokio agrees to the operation.

Tokaji approaches Bandō Hideto, leader of "The Front of Armament" biker gang, with a plan to kidnap Ruka and further aggravate Genji. Elsewhere, yakuza boss Yazaki Jōji orders Ken to kill Genji, disregarding the fact that doing so will incite a war between the yakuza organizations. The task proves to be too much for Ken, who has grown fond of Genji and begins lamenting his decision to become a yakuza in the first place. He decides to inform Takiya Hideo of the plot to kill his son. Genji gets a call from Ruka, who tells him that she is being held hostage by men with skulls on their jackets, and that her captors mentioned the name "Bandō". Surmising that her captors are The Armament, Genji gathers the GPS and proceeds to the biker gang's headquarters. A fight ensues, but Genji soon realizes that the men they are fighting are missing their trademark skull patches. Bandō demands an end to fight, revealing that he'd ordered the skulls be removed after part of The Armament aligned with Tokaji. After locating Tokaji and saving Ruka, Genji decides it's finally time for war against Serizawa. They decide to fight at 5:00pm the following day, at the same time that Tokio will undergo his operation, with Serizawa believing it will allow him to fight alongside Tokio.

The next day, as the battle begins, the tide seems to be in Serizawa's favor, but after Bandō's faction of The Armament arrives and joins the GPS, the odds are evened out. The fighting continues until only Serizawa and Genji are left standing. Meanwhile, Ken is taken to the harbor to be executed for disobeying the order to kill Genji. Yazaki gives Ken his coat as a parting gift before shooting him in the back. He falls into the water and begins to sink. Genji and Serizawa fight well into the night, and though injured and exhausted, Genji eventually gains the upper hand and triumphs. Clinging to consciousness, Serizawa receives a call from the hospital informing him that Tokio's operation was a success. Back at the docks, Ken suddenly recovers and swims to the surface. He discovers that the coat Yazaki had given to him was bulletproof, and that his "execution" was a ploy to allow him to leave the organization and live a different life.

Several days later, Genji again challenges Rindaman, the final obstacle on his path to ruling Suzuran. Rindaman expresses his belief that Suzuran can never be truly conquered, and that there will always be someone left to fight. The film ends as the skirmish between Genji and Rindaman begins.





MAIN CAST :

{ Oguri Shun as Takiya Genji }



{ Takayuki Yamada as Serizawa Tamao } 



Kenta Kiritani as Tatsukawa Tokio }



{ Megumi Hayashida as Rindaman }



My favourite are Genji, Serizawa and Rindaman ^^

Friday, September 23, 2016

Weekly Idol Episode 269 : INFINITE

Friday, September 23, 2016 1
Weekly Idol Episode 269 : INFINITE
こんにちは

Assalamualaikum and Hi guys.




INFINITE is back again with their new song, The Eyes. This song is very catchy and interesting for me and I love INFINITE !! Besides, I love their dances for this song. Have you watched the MV? If not, you need to watch it now.


Here I will list some reasons why you need to watch them in Weekly Idol.
1. Because they are INFINITE and they are so funny, of course. 





2. The leader always bullied. Hahaha, poor Sungkyu.






3. Woohyun's heart maker. So cute 






4. Dancing to their new song; The Eyes





4.





5. Compulsory, Random Dance. They dance to their old song. This part is so funny, seriously.






6. Limbo game and OMG, Dongwoo is so flexible. Hahaha.





7. Their dance cover of girl group, this is funny too hahaha.

Sungkyu and Dongwoo - Up and Down by Exid
Woohyun and Myungsoo - Cheer Up by Twice
Hoya - Ah Choo by Lovelyz
Sungyeol - Pick Me - IOI ( this one is the BEST)












8. Sungyeol's Pick Me.







OMG, Sungyeol's legs are goal. Hahaha.




9. Maknae Sungjong is so beautiful, seriously + blonde hair.







10. Be Mine dance, 2x faster. KING, they're slayyyyy !!









E X T R A S







One. Cute Hani.





Two.
Sungkyu's Eyes ( I love his eyes ).





Three.
Handsome Myungsoo + Cute Myungsoo






Four.
Hahahaha, Myungsoo's invisible mic.






Video credit to owner 





さようなら



Kari Daging Kambing

Friday, September 23, 2016 0
Kari Daging Kambing


Assalamualaikum dan hi.

Another recipe dari aku haha. Actually aku tak tau apa nama resepi ni so aku letak Kari Daging Kambing. Resepi ni dari angah aku pulak, masakan dari Pakistan. Hahaha abang ipar aku orang Pakistan sebenarnya.

Here we go.





BAHAN-BAHAN :

Daging kambing (ikut korang berapa slices nak)
2 biji tomato (buang biji dan dipotong dadu)
1 camca kari daging
Lada hitam
Jintan manis
Ubi kentang
Air
Gula 
Garam
1 biji bawang besar (blend@potong)
3 biji cili padi



CARA-CARA :

Potong daging kambing kecil-kecil kemudian basuh.

Rebus daging kambing tadi sampai kering air.


Untuk bagi daging lembut : Masukkan daging dalam kuali dan isikan air sampai hapus daging tu. Kemudian masukkan sedikit gula. Biar sampai kering air or daging tu lembut. Kalau tak lembut lagi, tambah air lagi.



Untuk kuah, panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.

Tumis bawang yang dah diblend@dipotong tadi sampai naik bau.

Masukkan tomato dan masak sampai jadi pes, kira sampai hancur laa dan masukkan cili padi.

Masukkan lada hitam dan jintan manis, make sure lada hitam dan jintan manis ditumbuk bagi halus dulu. Kemudian kacau sebati.

Masukkan kari daging dan kacau. Kemudian masukkan sedikit ait, lebih kurang setengah cawan sebab takmau bagi pekat.

Masukkan ubi kentang dan biarkan mendidih.

Perasakan dengan sedikit gula dan garam.

Last, masukkan daging kambing dan gaul semua sekali.



Boleh dimakan dengan nasi. Selamat mencuba ^^



さようなら

Spaghetti Carbonara

Friday, September 23, 2016 0
Spaghetti Carbonara
Assalamualaikum dan hi.


Hari aku rajin lebih sikit haha. Masakan hari ni ala-ala western iaitu Spaghetti Carbonara which is my favourite. Aku ni suka makan spaghetti tak kira laa bolognaise ka apa janji sedap. Hahaha. Untuk resepi ni, resepi from kakak aku. Simple saja cara nak masak. Takdak laa detail macam kat kedai-kedai western or any restoran, just untuk makan kat rumah jaa.




BAHAN-BAHAN :

Untuk spaghetti.
-Spaghetti
-Air
-Garam


Untuk kuah.
-Sos carbonara (aku guna yang tin, yang color biru tu)
-Sosej (dipotong nipis-nipis)
2 biji bawang merah (blend @ dipotong)
-Air
-Garam
-Gula




CARA-CARA : 

Untuk spaghetti, masukkan air dalam kuali dan letakkan sedikit garam.

Kemudian masukkan spaghetti dan biarkan sampai lembut. Ikut korang la nak lembut macam mana.

Dah masak, toskan spaghetti tu dan ketepikan.



 Untuk kuah, panaskan kuali dan masukkan minyak. 

Masukkan bawang yang dah diblend@dipotong tadi dan kacau sampai naik bau.

Kemudian masukkan sos carbonara (aku letak separuh ja) dan kacau kan.

Masukkan air, jangan banyak sangat dan jangan sikit sangat. Agak-agak ja.

Perasakan, letak garam sikit and gula sikit. 

Kacau sebati dan last sekali masukkan spaghetti,  gaul semua.




Dah siap untuk dimakan. Selamat mencuba.
Aku buat spaghetti ni untuk 2 - 3 orang makan.






さようなら



Thursday, September 22, 2016

Sup Sayur Campur

Thursday, September 22, 2016 0
Sup Sayur Campur
Assalamualaikum dan hi.



Hari ni rajin sikit, nak share resepi ja. mesti ramai yang dah tau resepi ni.
Resepi lebih kurang macam sup bebola ikan ja cuma bahan kena tambah.
Sedap di makan macam tu saja atau bersama nasi, mana-mana pon ok.




BAHAN-BAHAN :

Lobak merah
Kobis
Bunga kobis
Tomato
Cendawan
3 biji bawang merah ( macam biasa, aku suka blend )
Air
Garam
Gula
Minyak




CARA-CARANYA :


Panaskan minyak dulu. Lepas tu masukkan bawang tadi dan kacau sampai naik bau.
Kemudian masukkan kiub ikan bilis, kacau sampai cair.
Masukkan air, ikut sukatan korang sendiri then terus masukkan kobis, bunga kobis, cendawan dan lobak merah.
Biar sampai mendidih. Kemudian masukkan tomato.
Last, perasakan sup tu mengikut kesesuaian korang.
Ok, dah siap.


Wednesday, September 21, 2016

Sup bebola ikan

Wednesday, September 21, 2016 1
Sup bebola ikan
Assalamualaikum dan hi.
Alhamdulillah untuk rezeki hari ini. 

{ image from source }



Hari ini aku nak kongsi resepi dari aku sendiri ( actually from my mom ) haha
Sangat senang dan simple. Gambar tak dan nak snap haha.


BAHAN-BAHAN :

1 bungkus bebola ikan
2 biji bawang besar ( di hiris nipis ) *aku suka blend sbb aku tak suka makan bawang
1 kiub ikan bilis @ ayam
3 biji ubi kentang ( depends berapa biji nak )
Sedikit garam
Sedikit gula
Minyak
Daun bawang
Air



CARA-CARA :

Panaskan minyak dulu. Lepas tu masukkan bawang tadi dan kacau sampai naik bau.
Kemudian masukkan kiub ikan bilis, kacau sampai cair.
Masukkan air, ikut sukatan korang sendiri then terus masukkan ubi kentang dan bebola ikan.
Biar sampai mendidih.
Last, perasakan sup tu mengikut kesesuaian korang.
Ok, dah siap.





Korang boleh tambah bahan lain lagi macam
lobak atau carrot.



Selamat mencuba dan selamat makan ^^

Saturday, September 17, 2016

Bakuman Live Action

Saturday, September 17, 2016 2
Bakuman Live Action

{ Bakuman / バクマン}




SYNOPSIS :

Moritaka Mashiro (Takeru Satoh) doesn't want to follow in the path of his uncle who worked as a manga artist, but ultimately died because of exhaustion. Moritaka Mashiro figures he will graduate from school and work at an office. Things change though when falls in love with a girl at school. The girl, who hopes to become a voice actress, tells Moritaka they can marry, but only after they both achieve their dreams. Moritaka then teams up with fellow classmate Akito Takagi (Ryunosuke Kamiki) to publish their first manga.




MAIN CAST :


{ Takeru Satoh as Moritaka Mashiro }


{ Ryunosuke Kamiki as Akito Takagi }




For anyone interested in anime, you guys can watch this movie.
I'm a big fan of anime, so it's very convenient for me. Best live action movie so far.