Making #FanArt; Part One - SVIORS

Sunday, November 6, 2016

Making #FanArt; Part One

 Assalamualakum and hi.


**I'm use the word 'aku' in this entry and I would like to apologize 
to those readers who are older than me because of the word.**



Ok, untuk kali ni aku taktau nama apa proses ni so aku buh jalaa 'Making #FanArt'. Benda ni dah lama aku teringin nak buat sebab bagi aku memang lawa.  Pikiaq punya pikiaq, haa dapat idea nak buat guna Adobe Illustrator. Peminat KPOP mungkin tau art ni; macam icon pon ada hahaha sebab just lakaran luar ja tak lukis mata hidung tu semua.


Bila aku dah dapat buat; Alhamdulillah, so aku turunkan ilmunya di sini hahaha aku share kat hampa kot ada yang teringin nak buat. #kenaadakesabaran




Software : Adobe Illustrator (AI)

First Rules.

Wajib ada AI lah, bukak the create layer baru; File - New - tulis Width and Height - OK.






STARTING.

Insert gambar dulu, untuk pilihan kali ni aku guna gambar Kyungsoo (#comelnyaa); File - Place - pilih gambar - Place.

Zoom kan gambar sebab nak bagi senang kerja nak follow / nak buat line ikut yang real punya. Lepas tu cari logo pen @ tekan terus kat keyboard Ctrl+P, dah tu ejas ketebalan dan last ejas color dalam luar (rujuk gambar - ada tulis 1,2,3)


Lepas tu, boleh mula gunakan Pen Tool tu untuk ikut balik gambar tu. Buat ikut bahagian ya.







Ni hasil bila dah buat line tu.





Colors.

Untuk color tu macam biasalah. Klik kat bahagian yang nak color tu then pilih la nak color apa.

Dah siap color semua tu, jangan lupa untuk grouping semua bahagian; Right-Click - Group.








Ok dah siap dah. Mudah saja nak buat :) Bila dah siap tu jangan lupa save ( Ctrl+Shift+Alt+S ) yaa and lepas tu boleh la hampa buat as phone wallpaper or your blog header. Ikut suka hampa.











Adios, sviors.


6 comments:

  1. nak tanya , kat mna nak download adobe illustrator tu?

    ReplyDelete
  2. Tak download, just ambik kat kawan ja hahaha.

    ReplyDelete
  3. Uish hebat-hebat!!! Bestnyaaa kalau ada software ni bleh tukar header selalu :P

    ReplyDelete