December 2016 - INTROVERTED GIRL

Wednesday, December 28, 2016

TELATAH SEO JIN, ERIC DAN KYUN SANG DALAM 3 MEALS A DAY SEASON 3 - FISHING VILLAGE

Wednesday, December 28, 2016 1
TELATAH SEO JIN, ERIC DAN KYUN SANG DALAM 3 MEALS A DAY SEASON 3 - FISHING VILLAGE
Assalamualaikum and hi.


Baru saja lepas tengok 3 Meals A Day - Fishing Village ni; episod 10 semalam and pagi tadi aku ulang tengok balik. Mulanya aku takmau tengok yang Fishing Village ni, sebab still dok syok yang Gochang Village tu hahaha walaupun dah habis, siap download lagi. Tapi hari tu aku saja try tengok, haa bajet belagak takmau tengok sangat tapi dah terpikat. Start dari waktu tengok tu until now, setiap Rabu malam mesti duduk depa TV hahaha.







3 Meals A Day - Fishing Village; 

Actually 3 Meals A Day yang aku tengok ni yang season three punya, ada lagi yang lain cuma yang sempat aku tengok yang ni dengan yang Gochang Village tu. Aku cadangkan hampa semua untuk tengok rancangan ni, best tau try laa tengok sekali. 

Untuk yang season three ni castnya ialah Pelakon Lee Seo Jin, Pelakon dan Penyanyi Eric Mun dan Pelakon Yoon Kyun Sang. Untuk yang tak kenal depa-depa ni; Seo Jin ada berlakon dalam drama Marriage Contract, Eric dia ni ketua dan jugak ahli kumpulan senior Shinhwa + dia lead actor dalam Spy Myung Wol dan Kyun Sang pulak aku first kenal dia dalam drama Pinocchio ; dia jadi abang kepada Lee Jong Suk.








Part yang paling best dalam 3 Meals A Day ni adalah time memasak, Eric punya skill memasak memang thumbs up laa ; kemas dan jugak teratur. Betullah orang kata artis ni atas pentas lain, bila real life lain. Sebab apa aku kata macam tu, hahahaha Eric ni kalau hampa tengok kat atas pentas memang wow memang bercharimalah but bila hampa tengok dalam rancang ni, dia kadang tu rajin termenung sendiri. Bila tengok balik, aku macam 'Hmm, depa ni pun orang macam kita jugak tapi depa artis.'







Kyun Sang pulak, dia ni comel sangat dan blur jugak pada mulanya but lama-lama dia banyak belajar dari 'abang-abang' dia and now dah pandai buat. Kyun Sang ni kuat makan, setiap kali time nak makan mesti bekas makan termasuk pinggan camca semua extra besar kat dia. And kucing-kucing dia pon comel sangat ; Kong dengan Mong.

 





Seo Jin ni dia macam belagak sikit cara dia tapi dak pon, saja jaa tu + dia punya lesung pipi dalam kot haha. Dia laa yang rajin nyalakan api bila time nak masak and rajin kumpul kayu + pemandu bot haha dan juga tukang masak nasi. But satu ja dia ni, suka pakai cermin mata hitam hahaha. 







Ericar








Setakat ni, aku memang seronok tengok rancang ni and macam-macam resepi yang aku belajar dari rancangan ni antaranya ; Kalguksu @ secara kasarnya mee gunting. Hahaha, aku dah try buat dua kali dah. Not bad and sedap hahaha.








Have a nice day and until we meet again ~


Sunday, December 25, 2016

#MyTravelokaEscapade : Perkara-perkara yang akan aku lakukan di South Korea jika menang percutian PERCUMA dari Traveloka

Sunday, December 25, 2016 4
#MyTravelokaEscapade : Perkara-perkara yang akan aku lakukan di South Korea jika menang percutian PERCUMA dari Traveloka
Assalamualaikum dan hi. 


Alhamdulillah masih ada masa untuk menulis dan juga berblogging walaupun sedikit. Well, beberapa hari ni aku agak sibuk dan tidak berpeluang untuk menulis apa-apa entri tapi hari ni here I am.



Setiap orang semestinya ada niat or keinginan untuk melancong tidak kiralah di mana saja destinasi yang ingin dituju, begitu juga aku yang teringin untuk melancong lebih-lebih lagi ke luar negara.



dan sekarang  ada satu berita baik buat aku dan juga buat korang yang ingin melancong di mana Traveloka ada buat satu kontest dimana korang boleh memenangi FREE trip to your dream destination. Wow, sapa yang tak mahu dapat FREE VACATION dari Traveloka !! Syarat-syarat pun senang nak ikut, korang perlu pilih satu destinasi pilihan daripada sepuluh dan kemudian ceritakan kenapa nak pergi ke sana.




So, destinasi pilihan aku adalah …





SOUTH KOREA




South Korea sememangnya pilihan aku dan aku harap sangat dapat pergi ke sana suatu hari nanti. Bagi seseorang macam aku yang sangat sukakan KPOP, South Korea adalah salah satu negara yang wajib aku pergi, yes  ianya percutian impian aku. Ada banyak benda yang aku nak buat kat sana !! Oh my god, I’m so excited and now let me tell how I’d explore South Korea if I won the free vacation.





Menikmati ‘Street Food’ dan ‘shopping’ di Myeongdong Street.



Bila aku tengok saja drama Korea, mesti ada ‘street food’ ni antaranya yang teringin aku nak makan adalah kek ikan disana, why? Aku tahu di Malaysia ni ada saja kek ikan tetapi aku lebih tertarik dengan kek ikan kat sana dan juga teringin nak rasa Tteokbokki, memang terliurlah bila tengok diorang makan. Selain tu, aku tering nak bershopping di Myeongdong and boleh dikatakan Myeongdong ni tempat yang popular jugak dikalangan pelancong.




Melihat istana Korea dengan lebih dekat.


Ini adalah tempat yang akan aku pergi bila aku berada di Korea dan tak kisah sama ada istana Gyeongbukgung atau Deoksugung atau mana-mana istana, aku akan pergi salah satu daripadanya. Sebelum ni aku hanya tengok istana di sana dalam drama-drama Korea saja, jadi sekarang aku berpeluang menjejakkan kaki di sana malah boleh tengok real lagi. Dan aku boleh berpengalaman memakai hanbok dan juga photoshoot sambil berlatarbelakangkan  bangunan dan halaman di istana Korea.




Melawati diantara tiga syarikat yang popular- SM Ent, JYP Ent, YG Ent.



Wow, tempat ni sememangnya wajiblah bagi aku untuk dilawati. Siapa yang tak kenal tiga syarikat terbaik malah popular boleh aku katakan di Korea ini. Aku tak pasti samaada boleh masuk ke dalam syarikat tu untuk lawati tetapi kalau boleh bergambar depan bangunan tu pun sudah memadai bagi aku dan mana tahu rezeki aku untuk terjumpa dengan mana-mana artis di antara tiga syarikat tu. Oh my god, I’m soooooo happy and excited !!




Mengimbau kembali kenangan ‘Winter Sonata’ di Nami Island.



Oh my god, Nami Island adalah tempat yang digemari ramai dan sesiapa yang ada demam Winter Sonata ni pasti tidak akan lepaskan peluang untu ke sana begitu juga aku yang teringin untuk menjejakkan kaki ke sana, Nami Island. Permandangan di sana malah berjalan kaki sambil di hiasi oleh pokok-pokok yang cantik lagi indah juga daun-daun yang berguguran, MasyaAllah boleh bayangkan tak? Sooooo romantic !! Dan aku akan tangkap gambar kat tengah-tengah tu macam Jun Sang dengan Yoo Jin.




Melihat permandangan dan melakar kenangan di Namsam Tower.




Wajib wajib dan wajib pergi apabila menjejakkan kaki di Korea. Boleh dikatakan pasangan yang bercinta tak kiralah pelancong mahupun rakyat Korean sendiri yang dah berkahwin atau kekasih pasti akan pergi ke Namsan Tower ni. Aku memang teringin sangat nak ke Namsan Tower ni dan nak beli locks tu dan kuncikan kat sana dan juga aku taknak lepaskan peluang untuk bergambar dengan semua lock yang ada disitu, banyak sangat lock.

Selain tu aku boleh merasai untuk menaiki kereta kabel kat sana, well kereta kabel di sana ber beza dengan di Malaysia. Yang di sana punya besar and yeah permandangan yang sangat menarik!






Ok, ini adalah serba sedikit aktiviti-aktiviti yang boleh aku fikirkan, aku lakukan buat masa sekarang di South Korea and I’m so excited when writing all this! Banyak tempat-tempat menarik dan pengalaman-pengalaman yang seronok serta menikmati permandangan yang cantik dan indah di sana. #MyTravelokaEscapade







Wednesday, December 21, 2016

Awan yang menawan

Wednesday, December 21, 2016 5
Awan yang menawan
Assalamualaikum dan hello.


Untuk kali ni adalah random post sahaja- Aku ni sebenarnya sangat sangat dan sangat sukakan permandangan yang cantik dan awan. Well sapa yang tak suka permandangan yang cantik kan? I really fall in love with clouds, bila aku tengok awan ja hati ni rasa tenang sangat.

Aku tak tau kenapa but bagi aku awan ni sangat cantik dengan color putihnya dan bercampur pulak dengan color langit yang biru tu, MasyaAllah cantik sangat. Kat bawah ni aku sertakan antara gambar-gambar awan yang pernah aku shoot featuring laut, dan pokok-pokok. For me, they are beautiful!



Di Politeknik Pauh.






Di rumah aku.






Di Kuala Perlis.






Di Tasik Melati.




Sunday, December 18, 2016

INFINITY CHALLENGE - Reunion 16 years Sechs Kies with Ko Ji Young

Sunday, December 18, 2016 5
INFINITY CHALLENGE - Reunion 16 years Sechs Kies with Ko Ji Young
Assalamualaikum and Hi :)





Wahhh, aku still tak boleh nak move on lagi dengan 'Reunion 16 years Sechs Kies with Ko Ji Young' yang aku tengok dkt Infinity ChallengeLike seriously memang aku tak boleh move on hahahaha.

Mesti ada yang tertanya Sechs Kies? Apa tu? Rancangan ke apa? Ko Ji Young? Sapa?
Ok mai sini aku terang satu persatu. Harap ada yang memahami haha. Aku tau pasal Sechs Kies ni dulu sejak tahun 2010 mcm tu ( minat kpop kan ) adalaa tau sikit-sikit. Maksud aku pernah dengar. Diorang ni boyband mcm Super Junior, Shinee tu tapi diorang ni ada sebelum Super Junior haa. Mungkin ada yang tau pasal group GOD or H.O.T? Haa Sechs Kies ni satu batch dgn diorang laa.

Diorang ni debut tahun 1997, perghhh waktu tu aku muda gilaaa hahaha. Lepas tu tahun 2000 diorang disbanded. Sechs Kies ni maksud dia 'Six Crystal'. Diorang ni ada dua sub unit iaitu Black Kies and White Kies and ada 6 org ahli dalam group ni; Eun Ji Won, Kim Jae Duc, Ko Ji Yong, Jang Su Won, Lee Jae Jin and Kang Sung Hoon.



[ Sechskies zaman dulu]



Salah sorang member Sechs Kies ni, Ko Ji Yong dah berhenti daripada dunia hiburan. Tak penah muncul kat TV sebabnya dia sendiri cakap yang dia ni takdak talent. Sekarang dia dah jadi business man yang berjaya. Kiranya peminat-peminat even some Sechs Kies's member ni tak pernah jumpa dia selepas diorang disbanded. Gila lamaa wehh, 16 tahun bukan 1, 2 tahun. So team Infinity Challenge ni p laa cari Ji Yong ni sebab nak mintak dia join seklai la kan dgn members lain. Nak buat reunion kot but Ji Yong tak bagi kata putus.



Infinity Challenge Ep 478

Ok ada satu part tu, Jaesuk bagitau laa diorang ni pasal Ji Young, maksud aku Jaesuk ni ada contact Ji Young. Lepas tu Jaesuk kata tapi ...... ( waktu ni aku jadi sebak pasai pa tak tau) Ji Yong kata agak sukar kalau nak join diorang. 


[ tengok reaksi diorang, muka hambar gila ]









Then Jaesuk kata ada orang untuk gantikan tempat Ji YongJaesuk dah cari org yang nak sama macam Ji Yong untuk nyanyi sekali dengan diorang. Waktu ni aku tergelak dah muka sorang-sorang makin hambar lagi. Jaesuk pon pi jemput org tu, tengok-tengok muncul Ji Yong ( aku dah agak dah Ji Yong akan mai punya demi members group dia kan, waktu ni aku teriak sikit. lama kot, 16 tahun tak jumpa.) Waktu ni diorang jadi awkward sampai taktau nak buat apa, kaku weh. Hahaha.





[ Sechs Kies 2016 !! ]


Lepas tu team Infinity Challenge ni bawak diorang p satu stadium ni, members Sechs Kies kecuali Ji Yong kena tutup mata diorang. Bila semua buka jaa penutup mata tu, pehhhh peminat diorang banyak kot sambil pegang belon warna kuning. Warna kuning tu warna khas untuk group diorang, macam kumpulan GOD color biru. Bagi aku waktu tu sekali lagi aku teriak sikit. 





And now, diorang dah aktif balik but as 5 members saja.

[ Happy reading yo ! ]

Tuesday, December 6, 2016

Making #FanArt; Part Two

Tuesday, December 06, 2016 9
Making #FanArt; Part Two
Assalamualaikum and hi.




Rasa macam dah lama tak post pasal graphic ni hahaha, so untuk entri kali ni aku nak share cara aku buat art macam yang di atas tu. Aku bagi nama fanart memandangkan aku pun guna gambar artis korea sebab the real name aku taktau hahaha.



Macam biasa - Software : Adobe Illustrator



Mula-mula, kena create layer baru dulu - yang ni memang basic punya okay ; File - New - letak Width dengan Height - OK.

Lepas tu placekan gambar pilihan, macam aku ni aku guna yang transparent punya background - aku pilih gambar Doyoung from NCT.





Sekarang, cari Pen Tool then buat garisan tengah, buat la line tu ala-ala kertas yang kita koyak tu. Tengok contoh kat bawah ni.







Kemudian, buat lakaran guna Pen Tool jugak - aku buat sebelah saja sebab yang sebelah lagi aku nak biar gambar real punya. Rujuk gambar bawah.







Kat bawah ni pulak hasil selepas ni lakarkan balik guna Pen Tools tu and hasil aku dah siap color semua.







Ok, last part aku warnakan line yang aku buat awal-awal tadi dengan color putih and aku tambah ketebalan dia.

Lepas tu aku hias-hias sikit, ala-ala macam phone wallpaper.







Tadaaa !! Dah siap ~
So sebelah yang lukisan and sebelah lagi real punya.
Hahaha, ni just graphic biasa-biasa jaa.








Ada soalan boleh komen kat bawah, insyaallah aku balas.





Adios, sviors.

Too Much Information Tag

Tuesday, December 06, 2016 2
Too Much Information Tag
Assalamualaikum and hi.



I'm back again after been missing for a few days, again. The internet in my house had a problem where it cannot be used for several days, due to heavy rain here but alhamdulillah now I can use it back. 
I'm so sorry for not being active like the old days and for not visiting you guys back also replying your comments, sorry. By the way, thank you Sis Liyana for tagging and now I'll answer all 50 questions.

Q1: What are you wearing? 

- A long-sleeved shirts and tracksuit.

Q2: Ever been in love? 

- Yes.

Q3: Ever had a terrible breakup? 

- Once, he left me without saying anything.

Q4: How tall are you? 

-  161.

Q5: How much do you weight?

- Haha not ready to tell lol.

Q6: Any tattoos?

- No because it's Haram.

Q7: Any piercings?

- No.

Q8: OTP?



-  Yang Yang and Zheng Shuang; love seing both of them together and they're cute too.


Q9: Favourite show?

- 3 Meals A Day.


Q10: Favourite bands? 

- One Direction, BTS.


Q11: Something you miss?

- My bestfriend; we don't meet for a few months.

Q12: Favourite song?

- Too many but I choose One Call Away by Charlie Puth.

Q13: How old are you?

-  Twenty-one.

Q14: Zodiac sign?

- Cancer.

Q15: Quality you look for in a partner?

- Loving and caring, respect for elders.

Q16: Favourite quote?

- " Make it simple but significant " - Don Draper

Q17: Favourite actor?

- Jason Statham.

Q18: Favourite colour?

- Black.

Q19: Loud music or soft?

- Soft.

Q20: Where do you go when you're sad?

- My bed of course.

Q21: How long does it take you to shower?

- 15 minutes

Q22: How long does it take you to get ready in the morning?

- 20 minutes

Q23: Ever been in a physical fight?

- No

Q24: Turn on's?


- A kind hearted person of course.

Q25: Turn offs?


- An annoying and arrogant person.


Q26: The reason I joined Blogger?

- Because I love to write, that's how I express my feelings and I don't talk much.

Q27: Fears?

- Caterpillar and worms.

Q28: Last thing that made you cry?

- Fight with my sister

Q29: Last time you said you loved someone?

- My cat.

Q30: Meaning behind your blog URL?

- I don't know, it comes with a sudden.

Q31: Last book you read?

- Creepyposta by Jeffry Zain.

Q32: The book you're currently reading?

- Magnus Chase And The Sword of Summer .

Q33: Last show you watched?

- 3 Meals A Day-Fishing Village.

Q34: Last person you talked to?

- My beloved mom.

Q35: The relationship between you and the person you last texted?

- My bestfriend.

Q36: Favourite food?

- My mother cooking.

Q37: Place you want to visit?

- Mecca, China and Korea.

Q38: Last place you were?

- Supermarket, Giant.

Q39: Do you have a crush?

- No.

Q40: Last time you kissed someone?

- My niece just now.

Q41: Last time you were insulted?

- I don't remember.

Q42: Favourite flavour of sweet?

- Chocolate.

Q43: What instruments do you play?

- I don't play any of it.

Q44: Favourite piece of jewellery?


- I don't like jewellery actually.

Q45: Last sport you played?


- Badminton.

Q46: Last song you sang?


- Beautiful Soul by Jesse McCartney.

Q47: Favourite chat up line?

- None.

Q48: Have you ever used it?


- No.

Q49: Last time you hung out with anyone?

- A few weeks ago, i think.

Q50: Who should answer these questions next?

- Anyone, I mean you. Yes you, who are reading this now.







Finally, I'm done with this questions. It's quite challenging tho but yeah I did it hahaha. Oh, my beloved cat died two days ago. Okay guys, see you again ~





Adios, sviors.